کارت بازرگانی

کارت بازرگانی چیست؟ برای دریافت کارت بازرگانی به کجا مراجعه نمایم؟ چه مزایای دارد؟ شرایط و مدارک لازم چه هستند و به چه کسانی تعلق می گیرد؟ برای پاسخ به این سوالات تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

کارت بازرگانی

کارت بازرگانی

کارت بازرگانی در قوانین ایران برای واردات و  صادرات کالا برای تاجران ضروری است. در ایران تنها بازرگانانی می‌توانند در واردات و صادرات شرکت کنند که دارای کارت بازرگانی باشند.

صدور کارت بازرگانی موکول به آن است که بازرگانان موسسه و یا شرکت خود را در دفتر ثبت تجارتی ثبت کرده باشد. در شرکت‌های تجارتی کارت بازرگانی مربوطه بنام مدیر مسئول شرکت صادر می‎شود. بازرگانانی که تقاضای صدور کارت بازرگانی می‎نمایند باید طبق فرم‌های چاپ شده از طرف اتاق بازرگانی اطلاعات مربوط به تجارت خود را به اتاق بازرگانی بدهند و از طرف دو نفر از اعضای اتاق بازرگانی معرفی شوند. صدور کارت بازرگانی برای بعزرگانان و شرکت‌های خارجی منوط به معامله متقابله است.یعنی در صورتی به بازرگانان خارجی کارت بازرگانی داده می‎شود که کشور آنها نیز به بازرگانان ایرانی اجازه فعالیت بازرگانی دهند.

اخذ کارت بازرگانی

مراجع اخذ کارت بازرگانی، شعب اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی هستند. کارت بازرگانی برای تمام اشخاص حقیقی یا حقوقی واجد شرایط صادر می­شود. حتی تجار غیر ایرانی نیز می­توانند جهت اخذ کارت بازرگانی در ایران اقدام کنند اما مشروط بر اینکه در کشورهای آنها نیز به تجار ایرانی، کارت بازرگانی داده شود.

تمامی متقاضیان حقیقی و حقوقی اخذ کارت بازرگانی ملزم به احراز یک سری شرایط عمومی هستند.

شرایط عمومی متقاضیان حقیقی اخذ کارت بازرگانی

از بین شرایط اولیه­ای که متقاضی اخذ کارت بازرگانی ملزم به احراز آنهاست می­توانیم به داشتن حداقل ۲۳ سال سن، محل کسب مناسب، مدرک تحصیلی در رشته تجارت یا حداقل سه سال سابقه کاری در زمینه تجارت، آگاهی از قوانین مربوط به مسائل گمرکی، پولی و مالی، آشنایی با امور تجارت خارجی و آگاهی از قوانین اداری کشور اشاره کنیم.

همچنین متقاضی اخذ کارت بازرگانی باید با ارائه گواهی از یک بانک معتبر، صلاحیت مالی خود برای فعالیت در حیطه مدنظر و با ارائه گواهی عدم سوپیشینه صلاحیت اخلاقی و اجتماعی خود را محرز کند. متقاضی ملزم به داشتن پلمپ دفاتر نیز هست.

علاوه بر اینها وی باید با ارائه تعهدنامه، اطاعت خود از قوانین کنونی و آتی وزارت بازرگانی و پرداختن به امور تجاری قانونی را تضمین کند.

لازم به ذکر است که اگر متقاضی ایرانی نباشد برای دریافت کارت بازرگانی علاوه بر خصوصیات فوق الذکر باید پروانه کار و اقامت قانونی نیز داشته باشد؛ همچنین در کشور وی نیز به تجار ایرانی کارت بازرگانی داده شود.

شرایط عمومی متقاضیان حقوقی اخذ کارت بازرگانی

متقاضیان حقوقی اخذ کارت بازرگانی باید دارای شرایط عمومی متقاضیان حقیقی باشند. اگر مدیرعامل شرکت ایرانی نباشد برای اخذ کارت بازرگانی باید پروانه کار و اقامت قانونی داشته باشد؛ البته در کشور وی نیز باید برای بازرگانان ایرانی کارت صادر شود؛ همچنین سفارت باید صلاحیت وی را تایید کند.

اخذ کارت بازرگانی

انواع کارت بازرگانی

کارت بازرگانی تجاری

بر اساس تعریف گمرک،کارت بازرگانی مجوزی است که دارنده آن چه شخصی حقیقی باشد چه شخصی حقوقی،می تواند با داشتن آن اقدام به تجارت در عرصه واردات و صادرات کالا کند.این تجارت از ثبت سفارش و ترخیص کالا تا واردات از مناطق آزاد،حق العمل کاری در گمرک و صادرات کالاهای مجاز را در بردارد.

کارت بازرگانی خدماتی

کارت بازرگانی خدماتی،برای اشخاص حقوقی که مجوز سرمایه گذاری با زمینه فعالیت خدماتی دارند صادر می شود.پر واضح است دارندگان این کارت تنها در زمینه ی فعالیت خود می توانند کالا وارد نمایند.

کارت بازرگانی تولیدی ، صنعتی

این نوع کارت،برای اشخاص حقوقی که دارای مجوز سرمایه گذاری با زمینه فعالیت تولیدی هستند صادر می شود.دارندگان این کارت می توانند فقط تجهیزات کارگاهی و مواد اولیه مورد نیاز تولید خود را وارد نموده و پس از تولید صادر نمایند.

کارت بازرگانی موردی

این کارت،تنها برای اشخاص حقیقی و حقوقی که برای یک بار خواهان ترخیص کالاهای خود باشند صادر می گردد.

مزایای کارت بازرگانی

  • معرفی دارندگان حقیقی کارت به عنوان تاجر
  • امکان صادرات و واردات کالاهای مجاز و واردات کالا از مناطق آزاد کشور
  • ثبت سفارش
  • ترخیص کالا از گمرک
  • انجام حق العمل کاری در گمرک
  • امکان عضویت دارندگان کارت در شعب اتاق بازرگانی
  • ثبت برند لاتین
  • امکان برقراری ارتباط با بازرگانان خارجی و تبادل اطلاعات
  • امکان شرکت در نمایشگاه­های داخلی و جهانی
  • امکان دریافت ویزای تجاری

چند نکته بسیار مهم درمورد ثبت درخواست کارت بازرگانی

  1. درصورت ناقص بودن پرونده، از طریق پیامک و پست الکترونیکی به اشخاص (حقیقی و حقوقی) اطلاع داده می شود تا با مراجعه مجدد به بررسی و تکمیل اطلاعات و مدارک خود در زمینه در یافت کارت بازرگانی بپردازند.
  2. درصورت کامل بودن پرونده، از طریق پیامک و پست الکترونیکی به اشخاص اطلاع داده می شود تا با در دست داشتن اصل مدارک، جهت تکمیل ثبت نام به اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی یا اتاق تعاون مربوطه مراجعه نمایند.
  3. تا زمانی که کارت بازرگانی شما صادر نشده است در واقع تحویل داده نشده اشخاص میتوانند با مراجعه مجدد از آخرین وضعیت درخواست خود ،
  • در اتاق بازرگانی
  • در اتاق تعاون
  • در سازمان صنعت، معدن و تجارت

در واقع اتاق های مربوطه مطلع شوند.

مراحل اخذ کارت بازرگانی

مدارک مورد نیاز جهت صدور کارت بازرگانی برای اشخاص حقوقی

  • مدارک شرکت اعم از اظهارنامه ثبت در دفاتر بازرگانی، پلمپ دفاتر، اصل مفاصا حساب مالیاتی، روزنامه تاسیس، روزنامه تغییرات، سند مالکیت یا اجاره نامه محل اقامت شرکت، تقاضانامه ثبت شرکت و شرکتنامه برای شرکت­های مسئولیت محدود یا اظهارنامه ثبت برای شرکت­های سهامی
  • مدارک شناسایی، مدارک تحصیلی، عکس پرسنلی، کارت پایان خدمت، گواهی عدم سوپیشینه و اصل کارت ملی مدیرعامل. لازم به ذکر است که سن مدیرعامل نباید کمتر از ۲۳ سال باشد.
  • تهیه و تکمیل فرم اداری کارت بازرگانی و عضویت
  • گواهی بانک مبنی بر تایید حساب بانکی شرکت

مدارک مورد نیاز جهت صدور کارت بازرگانی برای اشخاص حقیقی

  • مدارک شناسایی، مدارک تحصیلی، کارت پایان خدمت و گواهی عدم سوپیشینه شخص
  • گواهی عدم محرومیت از اخذ کارت بازرگانی
  • ارائه اظهارنامه مبنی بر ثبت در دفاتر بازرگانی
  • گواهی پلمپ دفاتر
  • کد اقتصادی
  • سن شخص متقاضی کمتر از ۲۳ سال نباشد
  • گواهی بانک مبنی بر تایید حساب بانکی شخص

توجه کنید؛ افرادی که قصد واردات مواد اولیه را دارند ملزم به ارائه پروانه بهره برداری و مجوز تولید نیز هستند.

مراحل اخذ کارت بازرگانی

۱- یک برگ اصل اظهارنامه ثبت نام در دفاتر بارزگانی که به گواهی اداره ثبت شرکتها رسیده باشد (با امضای متقاضی کارت بازرگانی) و اصل گواهی پلمپ دفاتر از اداره ثبت شرکتها. (به عهده موسسه ثبت مفید)

۲- اصل گواهی عدم سوء پیشینه از زمان صدور آن ۶ ماه بیشتر نگذشته باشد.

۳- دو صفحه فرم کارت بازرگانی و عضویت چاپ شده (به همراه مهر و امضاء متقاضی و گواهی امضاء توسط دفتر اسناد رسمی)

۴- اصل مفاصا حساب مالیاتی موضوع ۱۸۶ قانون مالیاتهای مستقیم مبنی بر بلامانع بودن صدور کارت بازرگانی

۵- اصل کارت ملی جهت برابر با اصل نمودن و یک سری کپی کامل از پشت و روی آن

۶- سه قطعه عکس ۴*۶ (پشت سفید، جدید، تمام رخ، ساده)

۷- ارائه اصل و کپی مدرک تحصیلی معتبر (حداقل دیپلم متوسطه) مدارک خارج از کشور پس از ارزشیابی توسط اداره دانش آموختگان وزارت علوم مورد پذیرش می باشد.

تبصره : دارندگان پروانه بهره برداری صنعتی، کشاورزی، معدنی، خدمات فنی مهندسی و خدمات فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) از مراجع ذیربط مشروط به انقضای دو سال از تاریخ صدور پروانه، از ارائه مدرک فوق معاف می باشند.

۸- اصل کارت پایان خدمت یا معافیت دائم برای آقایان جهت برابر با اصل شدن و یک سری کپی از پشت و روی آن

• متولدین سالهای ۱۳۳۷ و قبل از آن با مدارک فوق دیپلم و کمتر از آن با ارائه کپی مدرک تحصیلی نیاز به ارائه کارت پایان خدمت ندارند. • متولدین سال های ۱۳۳۴ و قبل از آن با ارائه کپی مدرک لیسانس نیاز به کارت پایان خدمت ندارند. • متولدین سال های ۱۳۲۸ و قبل از آن با ارائه کپی مدرک دکترا نیاز به کارت پایان خدمت ندارند.
 
۹- داشتن حداقل سن ۲۳ سال تمام.
 

۱۰- اصل گواهی بانک مبنی بر تایید حساب جاری و حسن اعتبار بانکی به نام متقاضی (فرم مربوطه توسط موسسه تهیه می گردد) با مهر امضای رئیس شعبه (ضمنا حسابهای جاری شتاب مربوط به شهرستانها در صورتیکه روی فرم (الف) تایید شده باشند قابل قبول است) (ارائه دسته چک حساب جاری مربوطه در زمان تشکیل پرونده جهت رویت الزامی می باشد)

۱۱- ارائه یکی از مدارک ذیل:

الف: اصل و کپی سند مالکیت شش دانگ به نام متقاضی به آدرس دفتر کار (آدرس اظهارنامه) ب: اصل و کپی اجاره نامه محضری معتبر به نام متقاضی برای محل کار و به آدرس دفتر کار (آدرس اظهارنامه) ج: اصل و کپی اجاره نامه بنگاه املاک دارای کد رهگیری و هولوگرام به نام متقاضی برای محل کار و به آدرس دفتر کار (اظهار نامه)

۱۲- ارائه کد اقتصادی جدید (اصل و کپی) و یا ارائه تاییدیه پیش ثبت نام در سایت Tax.gov.ir و تعهد مبنی بر ارائه کد اقتصادی جدید پس از صدور

هزینه اخذ کارت بازرگانی

ابطال کارت بازرگانی

ابطال کارت بازرگانی قبل از اتمام اعتبار آن ممکن است. کارت ممکن است به صورت اختیاری یا اجباری باطل شود.

چنانچه دارندگان حقیقی و حقوقی به هر دلیلی از داشتن کارت بازرگانی منصرف شوند؛ میتوانند با ارائه مدارک موردنیاز به شعب اتاق بازرگانی، انصراف خود را اعلام نموده و جهت ابطال کارت اقدام کنند.

اما گاهی نیز کارت بازرگانی به صورت اجباری باطل می­شود. اگر مشخص شود که دارنده کارت، یک یا چند مورد از شرایط و مدارک لازم را ندارد؛ کارت وی باطل می­شود. علاوه بر این اگر دارنده کارت از موقعیت خود سواستفاده کند و دست به قاچاق بزند؛ کارت وی باطل می­شود و به صورت موقت یا همیشگی از اتاق بازرگانی اخراج می­گردد.

1- مدارک لازم برای ابطال کارت بازرگانی شخصیت­های حقیقی

  • اصل کارت بازرگانی شخص
  • تقاضانامه شخص برای ابطال کارت بازرگانی (دو نسخه)
  • گواهی تسلیم آخرین اظهارنامه مالیاتی
  • اظهارنامه ابطال ثبت دفاتر تجاری (دو نسخه)

2- مدارک لازم برای ابطال کارت بازرگانی شخصیت­های حقوقی

  • اصل کارت بازرگانی شرکت به همراه کپی دو صفحه اول آن
  • تقاضانامه شرکت مبنی بر ابطال کارت بازرگانی (دو نسخه)
  • گواهی تسلیم آخرین اظهارنامه مالیاتی
  • اظهارنامه ابطال ثبت دفاتر تجاری (دو نسخه)
  • صورت جلسه هیئت مدیره تمامی شرکت­ها
  • صورت جلسه مجمع عمومی مبنی بر ابطال کارت بازرگانی شرکت­های سهامی عام و خاص و شرکت­های تعاونی
  • روزنامه رسمی مربوط به آگهی انحلال شرکت (اگر شرکت منحل شده است که در این صورت به اظهارنامه مالیاتی و اظهارنامه ابطال ثبت دفاتر تجاری نیاز نیست)

تعلیق کارت بازرگانی

تعلیق کارت بازرگانی اشخاص حقیقی یا حقوقی در مواقع لزوم ممکن است؛ به عنوان مثال اگر کارت مفقود شود یا به سرقت برود؛ مالک کارت می­تواند با ارائه درخواست تعلیق کارت مانع سواستفاده­ های احتمالی از کارت شود.

سوالات متداول

آیا میتوانم بدون داشتن مدرک دیپلم هم کارت بازرگانی دریافت کنم؟

حداقل مدرک تحصیلی دیپلم جهت دریافت کارت بازرگانی الزامیست.

من حساب جاری دارم اما دسته چک ندارم. آیا میتوانم با همان حساب برای کارت بازرگانی اقدام کنم؟

بله. از تاریخ افتتاح حساب جاری بایستی حداقل یکسال گذشته باشد و آن حساب را در صورت معتبر بودن می توانید جهت ثبت نام کارت بازرگانی معرفی نمایید.

در حساب جاری بنده سابقه چک برگشتی هست اما رفع سواثر شده. آیا مشکلی در دریافت کارت بازرگانی ندارم؟

درصورتیکه چک های برگشتی شما پاس شده و یا رفع سو اثر شده باشد آن حساب جهت دریافت کارت بازرگانی بدون مشکل است و میتوانید اقدام کنید.

من سرباز هستم و آیا میتوانم جهت دریافت کارت بازرگانی اقدام کنم؟

خیر. جهت دریافت کارت بازرگانی دارا بودن کارت پایان خدمت و یا معافیت از خدمت سربازی برای آقایان الزامیست.

سن قانونی من هنوز به 23 سال نرسیده و 5 ماه مانده تا به 23 سالگی برسم آیا میتوانم جهت دریافت کارت بازرگانی اقدام نمایم؟

خیر. جهت دریافت کارت بازرگانی بایستی حتما 23 سال تمام را داشته باشید.

جهت دریافت مفاصا حساب دارایی ( گواهی ماده 186 قانون مالیات های مستقیم) بایستی به کجا مراجعه کنم؟

به حوزه مالیاتی محله تان طبق آدرسی که ثبت نام نموده اید مراجعه نمایید.

جهت دریافت دفاتر قانونی و اظهارنامه دفاتر به کجا مراجعه کنم؟

بایستی جهت سفارش دفاتر قانونی (دفتر کل و دفتر روزنامه) به اداره پست محله تان مراجعه نمایید سپس با در دست داشتن دفاتر مذکور به اداره ثبت شرکتها واقع در خیابان میرداماد مراجعه حضوری نمایید و یا به وکیل خود در موسسه ثبت مفید جهت این امر وکالت دهید.

برای اینکه کل امور مربوط به کارت بازرگانی را شما انجام دهید چه مقدار هزینه و وقت لازم هست؟

جهت اقدام برای کارت بازرگانی توسط موسسه ثبت مفید، پس از تکمیل مدارک حدودا 10 تا 15 روز کاری وقت اتاق بازرگانی برای شما اخذ خواهد شد. بابت هزینه با مشاورین ما در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed