ثبت شرکت سهامی خاص
پیش از اقدام به ثبت شرکت سهامی خاص بهتر است اطلاعاتی را در زمینه پروسه ثبت شرکت داشته باشید. برخلاف باور عموم مردم پروسه ثبت شرکت سهامی خاص دشوار نبوده و تنها دارای قوانین و مقرارت خاصی میباشد که عدم رعایت این قوانین و اهمال در آن میتواند موجب به هدر رفتن هزینه و زمان شما شود. همچنین عدم آگاهی و رعایت نکردن قوانین میتواند پروسه ثبت شرکت شما را به تعویق بیاندازد.
به همین دلیل توصیه میشود پیش از اقدام به ثبت شرکت خود از متخصصین و حقوقدانان کمک گرفته و امور مرتبط با ثبت شرکت خود را به آنان واگذار کنید تا به صورت صحیح و در کوتاهترین زمان ممکن شرکت شما را به صورت قانونی به ثبت رسانند. شما میتوانید با مراجعه به شرکت ثبت الف و کمک گرفتن از همکاران ما پروسه ثبت شرکت خود را در کوتاهترین زمان ممکن و به گونهای آسان طی کنید.
شرکتهای سهامی خاص در واقع شرکتهای هستند که تمام سرمایه آنها توسط موسسین آن تامین شده و جزو شرکتهای تجاری هستند. این شرکتها یکی از پرمخاطبترین شرکتها برای ثبت در ایران میباشند. در این شرکتها سهام داران وابسته به مبلغ اسمی سهام خود در سود و زیان شرکت سهیم بوده و در قبال آن مسئول میباشند.
- کل مبلغی که سهامدار سرمایهگذاری میکند، مبلغ اسمی سهام هر صاحب سهام گفته میشود. که در قبال این سرمایهگذاری فرد سهامدار به میزان سهام خود در بدهیهای شرکت مسئولیت دارد.
- بدیهی است که کل سرمایه یک شرکت وقتی به قسمتهای مساوی تقسیم میشود به هر قسمت از آن سهم میگویند و سهامداران با توجه به سهم خود مسئولیتهای را بر عهده میگیرند.
فهرست مطالب
- قوانین ثبت شرکت سهامی خاص
- مزایای شرکت سهامی خاص
- معایب شرکت سهامی خاص
- مراحل ثبت شرکت سهامی خاص
- مدارک لازم برای ثبت شرکت سهامی خاص
- اساسنامه شرکت سهامی خاص
- هزینه ثبت شرکت سهامی خاص
- اظهارنامه شرکت سهامی خاص
قوانین ثبت شرکت سهامی خاص
- ثبت شرکت سهامی خاص نیازمند سرمایهی اولیهای میباشد که حداقل سرمایه لازم برای ثبت، صد هزار تومان میباشد.
- سپردهگذاری در یکی از بانکهای معتبر از مهمترین قوانین برای ثبت شرکت سهامی خاص است. شما باید 35 درصد از سرمایه شرکت خود را در یکی از بانکهای سرتاسر کشور سپردهگذاری کنید.
- تعداد مدیران باید حداقل سه نفر باشند.
- حضور حداقل سه سهامدار الزامی است.
- مبلغ اسمی سهام این دسته از شرکتها محدودیتی ندارد.
نکاتی در مورد ثبت شرکت سهامی خاص
- شرکتهای سهامی خاص شرکتهای هستند که کل سرمایه شرکت توسط سهامداران آن تامین میشود و برای تاسیس این شرکت حداقل پنج نفر باید ثبت نام کنند که سه نفر از آنها به عنوان سهامدار و دو نفر به عنوان بازرس تعیین میشوند.
- حضور بازرس در شرکتهای سهامی خاص الزامی است از این رو در این شرکتها برخلاف سایر شرکتها مانند شرکت مسئولیت محدود حضور بازرس اصلی و علی البدل اجباری است.
- پروسه ثبت شرکت سهامی عام بسیار طولانی و پیچیده است. از این رو برخی از متقاضیان برای جلوگیری از طولانی شدن روند ثبت شرکت خود اقدام به ثبت شرکت در قالب سهامی خاص میکنند.
- برای ثبت شرکت سهامی خاص باید حدود 35 درصد از سرمایه شرکت خود را در یکی از بانکهای معتبر سرتاسر کشور سپردهگذاری کنید. در شرکتهای مسئولیت محدود الزامی برای سپردهگذاری و واریز وجه وجود ندارد از این رو تعداد ثبتهای این نوع از شرکتها بالاتر است.
مزایای ثبت شرکت سهامی خاص عمدتا عبارتند از:
- از مزایای ثبت شرکت سهامی میتوان به نقل و انتقال آسان سهام اشاره کرد زیرا سرمایه شرکت به سهام تقسیم میشود.
- اعتبار شرکتهای سهامی خاص در برخی از امور مانند اخذ وام، مناقصهها، شرکت در مزایده و امور تجاری بزرگ بیشتر از شرکتهای مسئولیت محدود میباشد.
- میزان مسئولیت هر سهامدار وابسته به مقدار سهام آن فرد است.
- برای تعیین اعضای هیئت مدیره نظر سهامداران تاثیر گذار است.
- برای تاسیس یک شرکت سرمایه اولیه بالای نیاز است. از این رو تقسیم سرمایه یک شرکت به سهام میتواند برای افراد این امکان را فراهم کند که به اندازه توان مالی خود بخشی از سهام را خریداری کرده و بدین صورت سرمایه شرکت تامین میشود و امکان فعالیتهای تجاری برای شرکت فراهم میشود.
معایب شرکت سهامی خاص عمدتا عبارتند از:
- ثبت شرکتهای سهامی خاص به دلیل پروسه طولانی و قوانین سختگیرانه دشوارتر از ثبت شرکتهای مسئولیت محدود است. همچنین نگهداری از شرکتهای سهامی خاص دشوارتر میباشد.
- بازرسی از شرکت سهامی خاص باید هر سال صورت گرفته و تعیین هیئت مدیره نیز باید هر دو سال یکبار انجام شود. گزارش انجام آنها نیز باید به اداره ثبت شرکتها به صورت صورت جلسه تحویل داده شود. اما در شرکتهای مسئولیت محدود این تمدیدات الزامی نبوده و نیازی به اعلام صورت جلسه به اداره ثبت نیست.
- سپرده گذاری از دیگر معایب ثبت شرکتهای خاص است که باعث کاهش سرمایه شرکت میشود.
مراحل ثبت شرکت سهامی خاص
مرحله اول: عقد قرارداد
شما میتوانید به صورت حضوری یا آنلاین قرارداد «ثبت شرکت سهامی خاص» خود را منعقد کنید تا بتوانید برای ثبت شرکت اقدام کنید.
مرحله دوم: تکمیل مدارک
برای طی شدن سریعتر پروسه ثبت شرکت سهامی خاص باید مدارک مورد نیاز را هر چه سریعتر تکمیل کرده و به کارشناسان مربوطه تحویل دهید.
مرحله سوم: تایید نام
برای ثبت شرکت سهامی خاص خود باید نامهای پیشنهادی خود را به ادارههای مربوطه ارسال کنید. نام انتخابی شما باید ویژگیهای زیرا را دارا باشد تا مورد تایید کارشناسان قرار گیرد.
نام انتخاب شده باید فارسی باشد.
نام انتخابی نیابد تکراری باشد یا برای شرکتها و یا برندهای دیگر مورد استفاده قرار گرفته باشد.
با معنا و با مفهوم بودن نام شرکت از ملاکهای مهم تایید نام است.
نام شرکت باید مطابق فرهنگ اسلامی باشد.
پس از ارسال نامهای انتخابی مسئول مربوطه نامها را از نظر تکراری بودن، همخوانی با فرهنگ اسلامی و… بررسی کرده و نام تایید شده را بر روی برگه اظهارنامه قید مینماید. پس از تایید نام شرکت و اخذ موافقت سایر مسئولین اداره ثبت شرکت، شرکت سهامی خاص شما در دفتر ثبت خواهد شد.
مرحله چهارم: امضای اوراق
در این مرحله مدارکی مانند تقاضانامه و وکالت نامه باید توسط کارفرما تایید گردد.
مرحله پنجم: تشکیل پرونده
برای ثبت شرکت سهامی خاص مدارک ارائه شده به کارشناس اداره پس از تشکیل پرونده برای ثبت به دبیرخانه ارسال میشود.
مرحله ششم: کارشناسی
در این مرحله کارشناس اداره ثبت مدارک ارسالی را بررسی کرده و اعلام نظر میکند. در صورت وجود هر گونه نقص و یا هر موردی که باعث اخطار گردد، پرونده باید مجدد از سوی کارشناسان رفع نقص گردد.
مرحله هفتم: تحویل اسناد شرکت
در صورت طی کردن تمامی مراحل ذکر شده و اتمام پروسه ثبت شرکت مدارکی از جمله تقاضانامه، شرکت نامه، اساسنامه، صورت جلسه هیئت مدیره و آگهی تاسیس به صاحبان شرکت سهامی خاص اعطا میگردد.
مدارک لازم برای ثبت شرکت سهامی خاص
مدارک لازم برای ثبت شرکت سهامی خاص به شرح زیر می باشد :
- تصویر شناسنامه و کارت ملی تمامی اعضای هیئت مدیره و سهامداران و بازرسین
- ارائه دو نسخه صورتجلسه مجمع عمومی مؤسسین و هئیت مدیره ( تنظیم توسط موسسه ما یا خودتان )
- تکمیل دو نسخه اظهارنامه شرکت سهامی خاص ( تنظیم توسط موسسه ما یا خودتان )
- تکمیل دو نسخه اساسنامه شرکت سهامی خاص ( تنظیم توسط موسسه ما یا خودتان )
- درصورتی که اعضاء هیئت مدیره یا سهامداران اشخاص حقوقی باشند، ارائه فتوکپی آخرین روزنامه رسمی شخص حقوقی و نامه معرفی نماینده و کپی شناسنامه و فتوکپی کارت ملی برابر اصل شده نماینده شخص حقوقی.
- در صورت داشتن سهامدار خارجی برای اشخاص حقیقی ارائه تصویر برابر اصل پاسپورت و برای اشخاص حقوقی ارائه گواهی ثبت شرکت نزد مرجع ثبت شده حاوی آخرین وضعیت شرکت و هم چنین ارائه اصل و ترجمه وکالت نامه و اختیارنامه وکیل سهامدار خارجی ( اعم از حقیقی و حقوقی)
- ارائه اقرارنامه بازرس یا بازرسان در متن صورتجلسه مبنی بر اینکه هیچگونه نسبت فامیلی اعم از نسبی و سببی با مدیران و مدیرعامل شرکت تا درجه سوم از طبقه اول و دوم ندارند و خود و یا همسرشان نیز از مدیران و مدیرعامل شرکت به طور مؤظفی حقوق دریافت نمی دارند.
- ارائه اصل وکالتنامه یا فتوکپی برابر اصل و کالتنامه ( در صورتی که وکیل یا یک موسسه مثل ما برای شما تاسیس را انجام دهد )
- ارائه گواهی بانکی مبنی بر پرداخت حداقل ۳۵% سرمایه اولیه شرکت ( بعد از تایید نام شرکت یعنی 3 روز بعد از شروع تاسیس در سامانه )
- ارائه اقرارنامه در متن صورتجلسه جهت کلیه اعضای هیات مدیره و مدیرعامل شرکت مبنی بر اینکه مشمول ممنوعیت های مندرج در اصل ۱۴۱ قانون اساسی نبوده و هیچگونه ممنوعیت قانونی موضوع مواد ۱۱۱ و۱۲۶ قانون تجارت برای آنها جهت عضویت در هیأت مدیره و مدیر عاملی وجود ندارد.
اساسنامه شرکت سهامی خاص
در راستای تهیه اساسنامه شرکت سهامی خاص شما باید از ماده 8 قانون تجارت استفاده کنید که این ماده به موارد زیر اشاره دارد.
- در اساسنامه باید میزان سرمایه شرکت، تعهدات سهام و مبلغ اسمی شرکت کامل مشخص شود.
- در اساسنامه باید تمام اطلاعات شرکت نظیر آدرس، نام شرکت، کد پستی، نوع فعالیت و تعداد شعب شرکت ذکر شود.
- شرایطی را که برای افزایش و یا کاهش سرمایه شرکت در نظر گرفتهاید را باید به صورت کامل در اساسنامه ذکر کنید.
- در اساسنامه باید شرایط انتقال سهام چه از بینام به بانام و برعکس ذکر شود.
- در اساسنامه باید مقرارت مرتبط با تشکیل مجمع عمومی ذکر شود. همچنین جزئیات این مقرارت نیز باید قید شود.
- تمامی اطلاعات مرتبط با مدیران شرکت اعم از مشخصات کامل آنها، آدرس، نحوه جایگزینی آنها، اختیارات و… باید به صورت کامل در اساسنامه ذکر شود.
- اطلاعات مربوط به بازرسان شرکت باید به صورت کامل در اساسنامه قید شود.
- بازه زمانی سال مالی شرکت باید تعیین شود.
- نحوه انحلال شرکت باید با جزئیات و به صورت کامل در اساسنامه ذکر شود.
هزینه ثبت شرکت سهامی خاص
یکی از فاکتورهای مهم در تعیین هزینه ثبت شرکت سهامی خاص این است که شما خود اقدام به ثبت شرکت کردهاید و یا از خدمات شرکتهای حقوقی در این زمینه استفاده کردهاید.
درصورتی که گزینه اول را انتخاب کردهاید تنها باید هزینههای دولتی و هزینههای مربوط به دفتر و ثبت آگهی در روزنامه رسمی را پرداخت کنید. البته در صورتی که حوزه فعالیتی شرکت طولانی باشد و همچنین سرمایه اولیه بالاتر باشد هزینه حق الثبتی آن نیز بالاتر است. اما نیاز به پرداخت هزینههای اضافه دیگر وجود ندارد.
در صورت استفاده از خدمات شرکتهای حقوقی یا شرکتهای خدمات اداری مانند شرکت ثبت الف باید علاوه بر هزینه پروسه ثبت شرکت سهامی خاص باید مبلغی را در قالب کارمزد به موسسه طبق تعرفه پرداخت نمایید. به این نکته توجه داشته باشید که استفاده از خدمات شرکتهای ثبت، پروسه ثبت شرکت سهامی خاص را کوتاهتر کرده و شرکت شما با دقت بیشتر بدون هیچگونه پیچیدگی اداری ثبت خواهد شد.
اظهارنامه شرکت سهامی خاص
برای تهیه اظهار نامه نیز باید از مواردی که در ماده 7 قانون تجارت بیان شده است پیروی کنید. این موارد به شرح زیر است.
- سهامدارن سهام بانام و بینام باید تعهد خود را در اظهارنامه ثبت کرده و همچنین مبلغ اسمی سهام شرکت نیز باید قید شود.
- اظهار نامه باید حاوی آدرس، نام، تعداد شعب و حوزه فعالیتی شرکت باشد. همچنین مشخصات کامل موسسین باید ذکر شود.
- مبلغ سرمایه شرکت با تفکیک مقدار نقد و غیر نقد آن باید در اظهارنامه ذکر شود.
- مبلغی که هر موسس موظف به پرداخت آن شده است به همراه شماره حساب واریزی باید در اظهارنامه ذکر شود.
- تمامی آوردههای غیر نقد شرکت باید در اظهار نامه با مشخصات کامل قید شود.
اقدامات بعد از ثبت شرکت سهامی خاص
پس از اطلاع از نحوه ثبت نام و بررسی شرایط لازم برای ثبت شرکت سهامی خاص نوبت به بررسی اقدامات بعد از ثبت شرکت خواهد رسید. برای شروع کسب و کار شما مستلزم به انجام برخی از امور هستید که این اقدامات عبارتند از:
- پلمپ دفاتر قانونی مربوط به همان سال
- تشکیل پرونده و اخذ کد اقتصادی
- اخذ گواهی ارزش افزوده
- اخذ کد کارگاهی از سازمان تامین اجتماعی جهت ارسال بیمه کارکنان
نمونه فرم اظهارنامه ثبت شرکت سهامی خاص
قوه قضائیه
سازمان ثبت اسناد و املاک کشور
اداره کل ثبت شرکت ها و مالکیت صنعتی
اظهارنامه ثبت شرکت سهامی خاص
نام شرکت : . . . . . . شركت سهامی خاص
موضوع فعالیت :
مدت فعالیت : از تاریخ ثبت به مدت نامحدود
مرکز اصلی : استان …
سرمایه شخصیت حقوقی عبارت است ( به عنوان مثال ) از مبلغ 1000000 ریال نقدی منقسم به 1000 سهم 1000 ریالی تعداد 1000 سهم آن با نام عادی
اسامی سهامداران یا موسسین
آقای …. به نشانی ….
میزان سهام هر یک از سهامداران
آقای …. به شماره ملی …. دارنده …. سهم با نام عادی به ارزش …. ریال
اعضا هیئت مدیره
آقای …. به شماره ملی …. به سمت رئیس هیئت مدیره به مدت 2 سال ( مثال )
دارندگان حق امضا :
( مثال ) كلیه اوراق و اسناد بهادار و تعهد آور شركت از قبیل چك، سفته، بروات، قراردادها عقود اسلامی با امضاء مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره متفقا همراه با مهر شرکت معتبر می باشد و همچنین کلیه نامه های عادی و اداری با امضاء مدیرعامل همراه با مهر شركت معتبر می باشد.
اختیارات مدیر عامل :
مطابق اساسنامه
بازرسان :
آقای …. به شماره ملی …. به سمت بازرس اصلی به مدت یک سال مالی
خانم …. به شماره ملی …. به سمت بازرس علی البدل به مدت یک سال مالی
اساسنامه شرکت مشتمل بر 63 ماده 11 تبصره می باشد که درجلسه مورخ ….. ساعت …. به تصویب رسید.